SAP HANA Scale-out: wat is het?

Om over te kunnen stappen naar een SAP HANA systeem moeten zowel hardware als software aan de juiste eisen voldoen. Doordat HANA-systemen specifieke hardware-eisen hebben is dit voor veel systemen niet het geval. Een Scale-out kan in dit soort gevallen de oplossing zijn. Maar wat is een Scale-out eigenlijk en hoe gaat zoiets in zijn werk? In deze blog leest u alles over wat HANA Scale-out precies is, hoe een Scale-out in zijn werk gaat en wanneer u een Scale-out moet overwegen.


Wat is een HANA Scale-out?

In een SAP HANA Scale-Out-systeem worden meerdere hardware servers gecombineerd tot één logisch systeem om zo de totale hoeveelheid geheugen te vergroten. Met een scale-out vergoot u dus het totaal beschikbare geheugen door extra servers toe te voegen. Dit in tegenstelling tot een scale-up, waarbij het geheugen binnen één server wordt vergroot.

HANA Scale-out
Waarom een HANA Scale-out?

Een belangrijk aspect bij een SAP HANA systeemontwerp is het bepalen van de hardware vereisten, dit wordt gedaan door het uitvoeren van een zogenaamde Sizing. De uitkomsten van de Sizing bepalen vervolgens of het HANA systeem over meerdere servers moet worden verdeeld (een Scale-out) of dat er gekozen kan worden voor een Scale-up. Iedere situatie is uniek, daarom is het aan te raden advies in te winnen bij een gecertificeerde HANA consultant die alle resultaten kan analyseren, interpreteren en vertalen naar een passend advies.

Er zijn verschillende redenen waarom er voor een SAP HANA Scale-out gekozen kan worden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de software vereisten hoger zijn dan de fysieke servers kunnen aanbieden of dat er door groei van data in het systeem vraagt om systeemuitbreidingen. Maar er kunnen ook (SAP) applicatie specifieke vereisten zijn voor onder andere S/4 HANA, BW4HANA en BW on HANA waarbij de SAP HANA-systeembelasting moet worden verdeeld over meerdere servers.

 Hoe werkt een HANA Scale-out?

Zoals hierboven uitgelegd staat worden er bij een Scale-Out verschillende soorten gegevens in de database verdeeld over meerdere servers. Op die manier kan de werkbelasting van het systeem zo optimaal mogelijk worden verdeeld. Zo wordt er voorkomen dat verschillende typen werkbelasting moeten concurreren om dezelfde hardware bronnen en voor het verdelen van tabellen die vaak samen worden gebruikt maar zich niet op dezelfde server bevinden.

Het herverdelen van de database kan op twee niveaus gedaan worden. Allereerst is het mogelijk om de verschillende tabellen aan verschillende servers toe te wijzen, oftewel de partitionering van de database. Een voorbeeld van dit niveau zijn tabellen die worden gebruikt door de SAP Netweaver Stack, statistieken, stamgegevenstabellen en onder andere fact tabellen. Het tweede niveau is wanneer één ​​enkele tabel kan worden gesplitst tussen verschillende servers, dit is de partitionering van tabellen. Hier gaat het om het partitioneren van tabellen die snel in omvang kunnen groeien.

Wanneer moet ik een Hana Scale-out overwegen?

Over het algemeen kunnen er verschillende gelegenheden zijn waarbij tabellen of partities van tabellen naar andere servers moeten worden verplaatst. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn nieuwe software implementaties en uitbreiding van de huidige hardware. Ook wanneer u voor een langere periode werkt met een systeem dat zich verder ontwikkeld en snel groeit in omvang is het raadzaam de locatie van tabellen en de tabelpartities te optimaliseren door middel van een HANA Scale-out.

 

Sabaas, Knowing change

Wij zetten ons dagelijks in om bedrijven en organisaties te helpen met hun digitale transformatie. Vanuit onze missie “Knowing Change” kunnen wij de behoefte naar verandering voor organisaties beantwoorden met de juiste ‘waarom’, ‘wanneer’ en ‘wat’ antwoorden.

Heeft u vragen over SAP HANA sizing, het herverdelen over een HANA Scale-Out of bent u gewoon op zoek naar iemand die een keer met u mee kan kijken voor advies?  Neem dan contact op met een van onze experts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *