Wat is SIAM? Uitleg en visualisatie

Sabaas

Sabaas

14.03.2022
Wat is SIAM uitleg en visualisatie

Wat is SIAM?

SIAM staat voor Service Integration and Management. Het is een schil rondom verschillende serviceproviders en zorgt voor een eenduidige manier van het leveren van IT Service Management (ITSM) diensten.

Waar in het verleden applicaties en diensten vaak werden afgenomen van één dienstverlener, is met de komst van Cloud SaaS-applicaties het aantal serviceproviders enorm toegenomen. HR, financieel, marketing, inkoop, we zijn van één ERP-systeem langzaam aan het overgaan naar een diversificatie van oplossingen van over de hele wereld. Al deze applicaties hebben hun eigen beschikbaarheid- en continuïteitkenmerken. Om als gebruiker niet te verdwalen in al die SLA’s, onderhoudsmomenten en diensten biedt het integreren van deze dienstverleningen in één servicemodel de oplossing. Vanuit SIAM wordt weer chocola gemaakt van de brei aan SaaS-oplossingen.

Wat is SIAM: Een visualisatie
Wat is SIAM: Een visualisatie

Wat kan je met SIAM?

Met SIAM kunnen we dus de verschillende afspraken met softwareleveranciers beter managen. We kunnen over applicaties heen de status van het proces laten zien en, in het geval van verstoringen, makkelijker schakelen tussen leveranciers en de klant. Onze eigen services, die we als Managed Service Provider (MSP) bieden, worden opgenomen binnen het SIAM-model. Hierdoor worden we onze eigen serviceprovider.

Vanuit het SIAM-dashboard kunnen we in één oogopslag de beschikbaarheid laten zien van alle services. In de maandelijkse Service Level Reporting gesprekken geven we inzicht in de KPI-waardes die we met de klant en de leverancier zijn overeengekomen. Dit doen we vanuit één rapport waarin alle belangrijke informatie is gebundeld.

Voor de klant is het leveranciersmanagement teruggebracht van meerdere SaaS leveranciers naar één leverancier, die het overzicht en de controle heeft over alle leveranciers.

Waarom is SIAM belangrijk?

Om succesvol te zijn met SIAM is het belangrijk om al direct bij de start van een software selectieproces aangesloten te worden. We kunnen dan direct contracten en de dienstverlening niveaus onderzoeken om tegenstrijdigheden te voorkomen. Een simpel voorbeeld hiervan is de timing van onderhoudsmomenten. Als leverancier A altijd op maandagavond onderhoud uitvoert, dan is het niet handig dat leverancier B dat altijd op dinsdagavond doet. Op deze manier is het businessproces twee avonden niet beschikbaar.

Voor SAP-klanten die overgaan op “RISE with SAP” is SIAM een ideale oplossing voor het effectief gebruikmaken van de SAP-diensten die geboden worden vanuit RISE. SAP voert vanuit RISE het technisch applicatiebeheer uit op het SAP-landschap van de klant waarbij een public Cloud naar keuze wordt gebruikt. Hierbij zal SAP de reguliere beheertaken uitvoeren en reageren op verstoringen. Daarbij is weinig interactie vanuit de klant nodig. Het wordt vaak lastiger wanneer de klant wijzigingsverzoeken wil doen waarbij technische kennis is vereist. Deze verzoeken moeten op de juiste manier worden ingediend met de juiste documentatie. Vanuit onze SIAM-dienstverlening bespreken we het verzoek met de klant en nemen we alle handelingen over die nodig zijn voor het correct aanvragen en afhandelen met het RISE team.

Natuurlijk geldt ook voor RISE with SAP-omgevingen dat we vanuit SIAM één dashboard en Service Level report aanbieden met daarin zowel de RISE-systemen als mogelijke On-premise en SaaS-applicaties. Voor de klant blijft het één service met geïntegreerde dienstverleningen.

Behoud overzicht over uw SaaS-applicaties

De integratie van verschillende applicaties en services in één Service Management proces helpt klanten overzicht te houden over hun diverse SaaS en geoutsourcete applicaties. Of het nu SAP, SaaS of non-SAP is, door een ‘integratie laag’ te leggen over de verschillende applicaties voorkom je chaos en onnodige vertragingen.

Maakt uw organisatie gebruik van meerdere applicaties verdeeld over meerdere leveranciers? We gaan graag met u in gesprek hoe we deze diensten kunnen integreren in één geheel zodat u minder tijd verliest aan managementprocessen en meer tijd over heeft voor de belangrijke zaken binnen uw bedrijf. Neem vrijblijvend contact met ons op via de contactgegevens in de footer.

Gerelateerde blogs

Wil je meer over dit onderwerp lezen? Hieronder vind je soortgelijke artikelen:

Familiebedrijf VanRijsingengreen verwerkt en verkoopt al jaren groenteproducten. Dankzij de expertise van Sabaas zijn zij succesvol gemigreerd van SAP ECC naar SAP S/4HANA!

Een beveiligde SAP-toegang is van groot belang, maar hoe doet u dat? In deze blog leggen wij uit hoe u uw SAP-omgeving veilig kunt houden.

Data security
Sabaas

Sabaas

Vanaf september 2019 is Sabaas SAP Special Business Member van Quinso geworden. Samen willen zij klanten een betere totaal oplossing bieden.

getInTouch.bodyImage.one.title

Wilt u meer informatie of advies over onze diensten? Neem dan contact op met onze expert Maarten!

+31 10 310 4060 Info@sabaas.com